Browserul dumneavoastra nu suporta javascript
ascunde     alege un alt fundal
text mai mic text mai mare
Romana    English

Arhiva

Proiectul Unde incepe cersetoria, se sfarseste copilaria la final

18.07.2013

Asociația Telefonul Copilului, Agenția Națională împotriva Traficuluide Persoane și  Institutul pentru Cercetarea și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române prezintă rezultatele proiectului „Unde începe cerșetoria, se sfârșește copilaria”, demers care a urmărit identificarea principalelor  cauze ale cerșetoriei, precum și creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele negative  asociate unei astfel de practici în rândul copiilor. La analiza realizată în cadrul proiectului, prin intermediul chestionarelor, au participat 110 reprezentanți ai instituțiilor și comunităților locale, precum și 600 de elevi, cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani: http://www.telefonulcopilului.ro/unde-incepe-cersetoria-se-sfarseste-copilaria.

Proiectul a fost finanțat de Ambasada Franței, iar partenerii implicați în implementarea acestuia alături deAsociația Telefonul Copilului au fost Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – Ministerul Afacerilor Interne, Institutul pentru Cercetarea și Prevenirea Criminalității – Inspectoratul General al Poliției Române, Romtelecom și Cosmote.

"Traficul de copii în toate formele sale, dar mai ales folosirea minorilor pentru cerșetorie trebuie să fie o problemă care ne privește pe toți într-un context de migrație semnificativă în Europa. Prin sprijinul nostru pentru realizarea acestui proiect-pilot, care adoptă o abordare consultativă, atât a adulților cât  și a copiilor în cauză, am vrut sa înțelegem mai bine cauzele reale care îi determină pe copiii români să cerșească. Sper că acest lucru va permite profesioniștilor care lucreazăzilnic cu familiile și copiii în dificultate să identifice activitățileși serviciile socio-educative ce trebuie dezvoltate la nivel local, pentru o mai bună protecție a copiilor afectați de acest fenomen", a declarat Excelența Sa Domnul Philippe Gustin – Ambasadorul Franței în România

Proiectul s-a desfășurat în comunități din București (sector 5), Ilfov (Jilava), Vaslui (Murgeni), Alba (Hopârta), Dâmbovița (Cojasca), Covasna (Dobârlau), Brașov (Brașov),selectate împreună cu reprezentanții Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane și ai Institutului pentru Cercetarea și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului General al PolițieiRomâne.

“Dorim să mulțumim Ambasadei Franței și partenerilor alături de care am reușit să implementăm încă un proiect ambițios, cu unsubiect extrem de delicat: cerșetoria. Este pentru prima dată când un astfel de proiect a inclus și participarea copiilor, părerile lor fiind exprimate în cadrul întâlnirilor directe pe care le-am organizat cu 600 dintre ei. Un diagnostic alarmant este lipsa de informare în rândul celor mici:  mai puțin de jumătate dintre copiii chestionați au vorbit cu cineva despre minorii cerșetori și riscurile la care aceștia se expun. Sărăcia este principalul factor declanșator, indicat de 85,4 la sută dintre adulți, în decizia de a cerși, iar influența familiei a fostindicată de către 40,6 la sută dintre adulții chestionați ca fiind principala cauză a faptului că unii minori cerșesc sau prestează activități lucrative. Percepția că familia influențează decizia de a cerși este și mai puternică în rândul copiilor, 75,2 la sută ditnre ei considerând că  părinții sunt cei care îi trimit pe copii să cerșească..Așadar, bilanțul acestui proiect confirmă disfuncționalitățile existente la nivelul familiei în principal pe fondul sărăciei extreme, semnalate constant de Asociația Telefonul Copilului, un motiv în plus pentru reacții concrete din partea societății civile și a autoritătilor în vederea prevenirii acestor fenomene” a declarat Cătălina Florea, director executiv al Asociației Telefonul Copilului

Analiza realizată în cadrul proiectului a evidențiat următoarele opinii ale respondenților (menționăm faptul că întrebările au permis raspuns multiplu):

1. Principalele cauze/motive pentru care unii copiicerșesc: sărăcia a fost indicată ca principalul factor declanșator al deciziei de a cerși (85,4%), urmata de influența negativă a familiei acestor copii, fie prin lipsa de supraveghere a acestora (52,1%), fie prin faptul că minorii adoptă un comportament arătat de familie sau chiar fac asta la cererea familiei; 28,1% dintre opinii au fost în favoarea ideii că minorii care cerșesc vor în felul acesta să câștige ușor bani; lipsa de implicare a școlii (14,6%) sau a autorităților locale (18,8%) a mai fost invocata ca factor ce favorizează fenomenul cerșetoriei în rândul minorilor.

2. Beneficiarii câștigurilor obținute de minori din cerșetorie: 51,6% dintre cei chestionați cred că principalii beneficiari ai banilor câștigați în acest fel de copii sunt părinții, iar 38,7% consideră că beneficiarii sunt persoanele străine care îi controlează pe minori și ii forteaza să cerșească, numai 17,7% apreciază că minorii aleg singuri să ofere diferite prestații simple pentru a obține niște bani; in acord cu aceste răspunsuri.

3. Mediul din care provin minorii cerșetori: 67,7% familii cu dificultati materiale; 18,3% familii in care se consuma frecvent alcool; 5,4% familii in care se manifesta violenta domestica; 4,3% familii obisnuite,dar care nu se ocupa de copii; 3,2% familii in care a survenit divortul/ separarea parintilor; 1,1% centre de plasament.

4. Riscurile percepute de copii din practicarea cerșetoriei: elevii chestionați au admis că unui copil care cerșește i se poate întampla să  fie traficat în afara țării și exploatat (62,8%), să fie amenințat și lovit (57,9%), să fie îndepărtat de familia lui (57,3%), să abandoneze școala (56,3%), să fie mutilat fizic (35,8%)

5. Motivele practicării cerșetoriei de către minori: i-au fortat părinții (77,2%) sau alte persoane străine (55,6%); nu au pe nimeni care să aibă grijă de ei (47,1%), părinții acestor copii sunt divorțați și nu ii mai supraveghează (16,8%), pentru acâștiga bani într-un mod autonom (17%), imită alți copii pe care i-au văzut cerșind (11,7%)

6. Măsurile propuse de autorități pentru contracararea acestui fenomen: 25,3% sprijin acordat familiilor sarace; 22,1% sanctionarea parintilor care nu se ocupa de copii; 21,1% imbunatatirea legislatiei; 12,6% scoaterea copiilor din mediile familiale violente; 11,6% sporirea masurilor pentru a incuraja dreptul copilului la educatie; 7,4% alta masura.


Se intenționează cainformațiile colectate în cadrul acestui proiect să fie folosite împreună cu alte studii de cercetare drept suport pentru dezvoltarea unui program strategic de prevenire și combatere a traficului de minori.Toate aceste analize și studii vor sta inclusiv la baza unei dezbateri publice viitoare despre reglementările legislative și procedurile de lucru în vigoare pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei, respectiv atraficului de minori.

„ANITP s-a implicat în acest proiect, fiind consecventă principiului parteneriatului în lupta împotriva traficului de persoane. Cerșetoria, ca formă de exploatare în cadrul traficului, reprezintă o încălcare a Drepturilor Omului care aduce atingere atât demnității cât și siguranței și sănătății persoanelor. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât, de obicei, victimele traficului, obligate să cerșească, sunt persoane care nu își pot exprimavoința sau nu se pot apăra singure: copii, persoane vârstnice, persoanecu dizabilități. Această vulnerabilitate crescută, accentuată de cele mai multe ori de sărăcie, face ca victimele să fie ușor de racolat și exploatat de către traficanți. Campania derulată împreună cu partenerii noștrii se înscrie într-un demers mai amplu al Agenției, de prevenire a traficului de persoane, indiferent de forma de explotare (sexuală, prin muncă etc) și care vizează atât conștientizarea riscurilor asociate traficului cât și creșterea capacității de autoprotecție a publicului larg”, a declarat Romulus Nicolae Ungureanu, Director Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – MAI.

,,Prin implementarea acestui proiect s-a urmărit identificarea principalelor cauze ale cerșetoriei în rândul copiilor, precum și aducerea în atenția autorităților locale a acestei problematici în vederea identificării de soluții adecvate. Copiilor care au participat la întâlniri le-au fost prezentate măsuri destinate reducerii riscului de victimizare” declară domnul comisar șef de poliție Constantin Stroescu, șeful Institutului deCercetare și Prevenire a Criminalității din IGPR.” – declară domnul comisar șef de poliție Constantin Stroescu, șeful Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din IGPR.


În ceea ce privește componenta de conștientizare, realizată prin materialele informative elaborate în cadrul proiectului - sub sloganul „Locul tău este la școală, nu pe stradă”,precum și prin intermediul componentei teatru-forum, dezvoltata specialpentru cei mici, copiilor le-au fost prezentate riscurile la care sunt expuși, dar și instrumentele pe care le au la îndemană pentru a semnala situații în care viața lor sau a altora este pusă în pericol: numărul unic de urgență 112, telefonul copilului 116 111 oferit de Asociatia Telefonul Copilului, linia telefonică 0800 800 678 oferită de ANITP, instituții abilitate cărora se pot adresa atât la nivel local, cât și lanivel central.

Conform proceselor verbale încheiate cu autoritățile locale, proiectul a inclus un număr mai mare de beneficiarifață de cel estimat inițial. Astfel, un număr de 600 de copii au participat la activitățile proiectului, deși la lansarea acestuia au fost vizați doar 500, iar în ceea ce privește comunitățile implicate s-adepășit, de asemenea, numărul inițial preconizat de 5, ajungându-se în final la 7 localități. Un număr de 110 reprezentanți ai instituțiilor șicomunităților locale au participat în proiect în vederea asigurării sustenabilității acestuia. Pentru reprezentanții instituțiilor și comunităților locale a fost elaborat un material informativ specific.


                                           xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


În ceea ce privește numărul cazurilor de abuz sexual, trafic, cerșetorie și exploatare prin muncă consiliate la 116 111, in primele 6 luni ale acestui an, la nivel național au fost înregistrate 134 de astfel de situații, respectiv o crestere de 42,55% fata de aceeasi perioada a anului trecut.Solicitarile adresate liniei telefonice gratuite 116 111 au vizat, în principal, consilierea psihologică în vederea depășirii traumelor suferite.

116 111 este linia europeană de asistență pentru copii,gestionată în România de Asociația Telefonul Copilului. Apelul către 116 111 este oferit gratuit de Romtelecom și Cosmote.

                               ………………………………………………………………………….

Asociația Telefonul Copilului

Cuo experiență de 11 ani în domeniul protecției drepturilor copilului și ale familiei, Asociația Telefonul Copilului este singura organizație neguvernamentală, non-profit, din România, care pune la dispoziția copiilor și părinților o linie telefonică de asistență la nivel național. 7 zile din 7, între orele 08.00-00.00, Asociația Telefonul Copilului răspunde apelurilor copiilor și părinților la 116 111, număr armonizat european. În perioada 21 noiembrie 2001 – 30 iunie 2013, un număr total de 1.895.020 de apeluri a fost înregistrat de Asociația Telefonul Copilului, iar dintre acestea au fost identificate 42.838 cazuri care au necesitat intervenția instituțiilor abilitate. Apelul este oferit gratuit de Romtelecom și Cosmote. Pentru informații detaliate legate de Asociația Telefonul Copilului și activitatea acesteia, vă rugăm să ne contactați la numarul de telefon  0740 111 468,adresa de e-mail telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau să accesați website-ul organizației noastre www.telefonulcopilului.ro