Browserul dumneavoastra nu suporta javascript
ascunde     alege un alt fundal
text mai mic text mai mare
Romana    English

Arhiva

POLITIA ROMANA SI ASOCIATIA TELEFONUL COPILULUI ANUNTA REZULTATELE CAMPANIEI NATIONALE DE PREVENIRE A AGRESIUNII SEXUALE ASUPRA MINORILOR ATINGERI NEDORITE

21.10.2022

40.450 de copii È™i 10.000 de adulÈ›i sunt beneficiarii celor 2.000 de activitaÈ›i preventive desfaÈ™urate, la nivel naÈ›ional, în cadrul campaniei de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”.

În 53,2% dintre cazurile înregistrate la Telefonul Copilului 116111, solicitanÈ›ii au fost minori, care au beneficiat de consiliere psihologica în vederea reechilibrarii emoÈ›ionale, prevenirea agresiunii sexuale È™i informare cu privire la campanie.

Peste 9.000 de vizualizari s-au înregistrat, lunar, pe platforma online dedicata copiilor https://www.116111.ro/AtingeriNedorite/, care prezinta informaÈ›ii despre recunoaÈ™terea unui caz de agresiune sexuala, sfaturi de prevenire, explicaÈ›ii despre impactul psihologic asupra victimei È™i exemple de cazuri consiliate de AsociaÈ›ia Telefonul Copilului (editate pentru respectarea anonimatului).

Campania „Atingeri Nedorite” a fost iniÈ›iata È™i implementata de PoliÈ›ia Româna  È™i AsociaÈ›ia Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, semnata de agenÈ›ia de comunicare integrata Mercury360, în perioada 16 noiembrie 2021 - 31 mai 2022.

Adjunctul Interimar al Șefului Misiunii SUA, Shane Dixon, a declarat:

„Eforturile noastre comune de a sprijini campania de prevenire a agresiunii sexuale asupra copiilor au demonstrat, înca o data, impactul È™i eficienÈ›a unei abordari integrate. Reunindu-ne forÈ›ele cu colegii È™i partenerii noÈ™tri din cadrul Inspectoratului General al PoliÈ›iei Române È™i ai AsociaÈ›iei Telefonul Copilului, am aratat cât de important este sa oferim o voce celor care nu se pot apara singuri È™i sa punem la dispoziÈ›ie mecanisme de raportare care sa permita tinerilor vulnerabili sa se faca auziÈ›i sau sa le dea curaj adulÈ›ilor sa vorbeasca în numele acestora. Aceasta campanie a ajuns la un numar impresionant de oameni È™i, pe viitor, mulÈ›i dintre ei vor duce mai departe acest mesaj împotriva atingerilor nedorite, a abuzului È™i a violenÈ›ei. Ramânem la fel de dedicaÈ›i angajamentului nostru faÈ›a de aceste iniÈ›iative de conÈ™tientizare, care completeaza eforturile noastre comune în domeniul investigativ È™i reprezinta un element cheie al cooperarii noastre bilaterale în domeniul aplicarii legii.

Rezultatele vizate È™i obÈ›inute ale campaniei de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor Atingeri Nedorite au fost reprezentate de creÈ™terea nivelului de informare al copiilor, parinÈ›ilor È™i publicului larg asupra necesitaÈ›ii implicarii în prevenirea ÅŸi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creÈ™terea gradului de conÈ™tientizare a efectelor negative ale acestuia, precum si încurajarea raportarii È™i solicitarii serviciilor de informare È™i consiliere oferite prin intermediul liniei europene de asistenÈ›a pentru copii Telefonul Copilului 116111.”

Directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalitații, comisar-şef de poliţie Sorin STANICA:

„Campania Atingeri Nedorite È™i-a atins obiectivul. Și nu o spunem noi, poliÈ›iÈ™tii, ci o spun cifrele. Din analiza infracÈ›iunilor de agresiune sexuala cu victime minori realizata la nivelul Institutului de Cercetare È™i Prevenire a CriminalitaÈ›ii, a rezultat faptul ca majoritatea acestora au fost savârÈ™ite de autori cunoscuÈ›i, multe fiind comise în mediul familial. Prin mesajele transmise, am reuÈ™it sa convingem adulÈ›ii care cunoÈ™teau cazuri de agresiune sexuala asupra unor minori sa vina È™i sa raporteze, iar acest lucru ne motiveaza sa continuam activitatea pe aceasta linie. Au fost situaÈ›ii în care victimele au fost agresate în mod repetat de acelaÈ™i autor, ani la rând, pâna când au luat decizia de a sesiza.  Cazurile neraportate nu înseamna ca faptele nu se petrec, ci ele pot avea urmari foarte grave, la nivelul întregii comunitaÈ›i, daca nu luam masuri. Nu este uÈ™or, dar credem ca doar împreuna putem gasi soluÈ›ii astfel încât copiii noÈ™tri sa creasca într-o societatea sanatoasa. MulÈ›umim partenerilor noÈ™tri, AsociaÈ›ia Telefonul Copilului, pentru sprijinul acordat în consilierea victimelor È™i familiilor acestora, precum È™i Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, fara de care demersul nostru nu ar fi avut ecou.”

Printre beneficiarii celor 2.000 de activitați s-au aflat 40.450 de copii și 10.000 de adulți, iar direcțiile de acțiune au vizat responsabilizarea parinților/tutorilor legali asupra obligației de a ocroti minorii sub toate aspectele, creșterea gradului de informare al minorilor și cadrelor didactice asupra acestui tip de abuz și responsabilizarea specialiștilor din structurile de asistența sociala asupra consecințelor abuzurilor sexuale. Numarul sesizarilor privind infracțiunile de agresiune sexuala asupra unui minor au crescut cu aproximativ 30%, pe perioada implementarii campaniei, prin raportare la aceeași perioada a anului 2021.

„Copiii victime ale agresiunii sexuale au nevoie de mult curaj ca sa vorbeasca despre abuzurile la care au fost supuÈ™i, cu atât mai mult cu cât constatam cu îngrijorare tendinÈ›a de scadere a vârstei victimelor, în peste 75% dintre cazurile înregistrate la Telefonul Copilului 116111 acestea având vârste cuprinse intre 6 si 12 ani. Atunci când avem mai multe voci curajoase care se exprima, atât victime, cât È™i persoane care cunosc astfel de cazuri, putem sa începem sa generam o schimbare la nivelul percepÈ›iilor greÈ™ite, tendinÈ›ei de a judeca si stigmatizarii, de care victimele sufera atât de mult. Iar campania Atingeri Nedorite a contribuit semnificativ la concretizarea unui pas important în acest proces de schimbare.

MulÈ›umim PoliÈ›iei Române, aliatul organizaÈ›iei noastre în lupta împotriva oricarei forme de abuz asupra copiilor. Împreuna vom continua aceasta iniÈ›iativa, pentru un impact sustenabil al acesteia. MulÈ›umim Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România pentru sprijinul financiar oferit È™i încrederea acordata acestui demers”
, a declarat Catalina Surcel, director executiv al Asociației Telefonul Copilului
 

În urma cazurilor înregistrate de AsociaÈ›ia Telefonul Copilului, în perioada noiembrie 2021 – mai 2022, 86,5% dintre victimele abuzului sexual au fost fete si 13,5% baieÈ›i. Aproximativ 75% dintre copiii supuÈ™i agresiunii sexuale au provenit din familii nucleare, iar 15% dintre aceÈ™tia din familii monoparentale, respectiv familii extinse. Agresorii copiilor au fost: 29,8% unul dintre parinÈ›i sau concubinul/concubina unuia dintre parinÈ›i, 49,3% alÈ›i membri ai familiei extinse, 20,9% persoane necunoscute. În doar 15% dintre cazurile înregistrate, situaÈ›ia era cunoscuta de catre o alta persoana (parinÈ›i, familia extinsa, prieteni), acestea având loc în urma cu mult timp, cu caracter continuu.

În 53,2% dintre cazurile înregistrate la Telefonul Copilului 116111, solicitanÈ›ii au fost minori, iar în 46,8%, solicitanÈ›ii au fost persoane adulte (vecini, cunoÈ™tinÈ›e sau membri ai familiei extinse). În situaÈ›iile în care solicitantul a fost minor, acesta a beneficiat de consiliere psihologica, în vederea reechilibrarii emoÈ›ionale, prevenirea agresiunii sexuale, informare cu privire la campanie, solicitarile de intervenÈ›ie fiind efectuate preponderent de catre adulÈ›i.


116 111 este linia europeana de asistenÈ›a pentru copii, gestionata în România de AsociaÈ›ia Telefonul Copilului. Apelul catre Telefonul Copilului 116 111 este gratuit din reÈ›elele Orange Romania Communications, Orange, Telekom È™i Vodafone.

Materialele informative pentru copii au fost realizate în colaborare cu psihologii AsociaÈ›iei Telefonul Copilului, pe înÈ›elesul lor. Peste 9.000 de vizualizari s-au înregistrat lunar pe platforma online dedicata copiilor https://www.116111.ro/AtingeriNedorite/, care prezinta informaÈ›ii despre recunoaÈ™terea unui caz de agresiune sexuala, sfaturi de prevenire, explicaÈ›ii despre impactul psihologic asupra victimei È™i exemple de cazuri consiliate de organizaÈ›ie (editate pentru respectarea anonimatului).

Campania de comunicare a inclus un spot video (https://www.youtube.com/watch?v=d066VS6PAY4) È™i un spot audio, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor traite: Afla cum te poÈ›i proteja de cele nedorite”, care au fost difuzate ca mesaje de interes public de catre toate posturile televiziune la nivel naÈ›ional, precum È™i de catre posturi radio pentru o perioada de 6 luni. Campania de comunicare s-a derulat totodata pe reÈ›elele de socializare, în centre comerciale, în cinematografe, precum È™i prin intermediul unei activari speciale în cadrul Festivalului „Femei pe Matasari”.

Campania „Atingeri Nedorite” a fost desemnata „Campania anului” de juriul competiÈ›iei internaÈ›ionale Digital Communications Awards (DCA) 2022 È™i a fost, de asemenea, premiata în cadrul Galei SocietaÈ›ii Civile – secÈ›iunea „Campanii de comunicare pe teme sociale”.