Browserul dumneavoastra nu suporta javascript
ascunde     alege un alt fundal
text mai mic text mai mare
Romana    English

Arhiva

PLECATUL DE ACASA NU E O SOLUTIE

22.05.2023

Poli╚Ťia Român─â ╚Öi Asocia╚Ťia Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, lanseaz─â campania na╚Ťional─â de prevenire a dispari╚Ťiei voluntare în rândul minorilor „Plecatul de acas─â nu e o solu╚Ťie”.

Obiectivul principal al proiectului îl constituie cre╚Öterea nivelului de con╚Ötientizare cu privire la fenomenul dispari╚Ťiei voluntare a minorilor ╚Öi la efectele negative ale acestei forme de dispari╚Ťie.

În acela╚Öi timp, se pune accent ╚Öi pe cre╚Öterea nivelului de informare al p─ârin┼úilor ╚Öi reprezentan╚Ťilor legali asupra necesit─â┼úii implic─ârii în prevenirea ╚Öi combaterea dispari╚Ťiei voluntare în rândul minorilor, oferindu-le acces la resursele de prevenire dezvoltate în cadrul proiectului, respectiv încurajarea raport─ârii acestor cazuri ╚Öi solicit─ârii serviciilor de consiliere psihologic─â, în orice etap─â a situa╚Ťiilor de acest tip.

Proiectul care ast─âzi î╚Öi are debutul reprezint─â o consecin┼ú─â a evolu╚Ťiei cazurilor de plec─âri voluntare în rândul minorilor. În perioada 1 ianuarie – 19 mai a.c., au fost c─âuta╚Ťi 3.277 de minori ╚Öi depista╚Ťi 3.318, unele cazuri fiind sesizate anterior ╚Öi solu╚Ťionate în perioada de referin╚Ť─â.

Num─ârul dispari╚Ťiilor de copii nu reprezint─â num─ârul acestora, deoarece fiecare sesizare, privind acela╚Öi copil, este înregistrat─â ca o nou─â dispari╚Ťie.

Astfel, la data de 19 mai 2023, se aflau în eviden┼ú─â 394 de minori disp─âru┼úi, fa┼ú─â de care Poli┼úia Român─â desf─â┼čoar─â activit─â┼úi specifice pentru depistarea lor. Din totalul acestora, 238 de copii nu sunt la prima dispari┼úie, unii dintre ace┼čtia având multiple plec─âri voluntare, iar 141 au plecat dintr-un centru de plasament.

Totodat─â, printre cauzele care au dus la înregistrarea acestor dispari┼úii sunt nesupravegherea de c─âtre p─ârin┼úi, apar┼úin─âtorii legali ori factorii responsabili din unit─â┼úile de ocrotire, l─âsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, p─ârin┼úii sau apar┼úin─âtorii legali fiind pleca┼úi la munc─â în str─âin─âtate sau lipsa unei comunic─âri autentice cu p─ârin┼úii.

De asemenea, tot printre cauzele  care au dus la înregistrarea de dispari╚Ťii sunt ╚Öi starea material─â precar─â, care determin─â neglijarea func┼úiei de educa╚Ťie a familiei ┼či plasarea ei la periferia preocup─ârilor fa┼ú─â de copii, abandonul ┼čcolar sau acumularea de absen┼úe, rezultate negative la ┼čcoal─â, cre┼čterea influen┼úei anturajului negativ, precum ╚Öi spiritul de aventur─â, libertinajul, vagabondajul.

Concluzii similare se desprind ╚Öi din analiza realizat─â de Institutul de Cercetare ╚Öi Prevenire a Criminalit─â╚Ťii din cadrul Poli╚Ťiei Române, precum ╚Öi din cre╚Öterea num─ârului de situa╚Ťii în care copiii ╚Öi-au exprimat inten╚Ťia de a p─âr─âsi domiciliul, a╚Öa cum au fost constatate de Asocia╚Ťia Telefonul Copilului, în cadrul sesiunilor de consiliere oferite de c─âtre speciali╚Ötii organiza╚Ťiei la linia european─â de asisten╚Ť─â pentru copii 116111 – Telefonul Copilului.

Prevenirea victimiz─ârii minorilor constituie o prioritate na┼úional─â a Poli┼úiei Române. Dispari╚Ťiile de minori sunt tratate cu celeritate, având în vedere c─â plecarea unui copil din mediul familial sau din centrele de protec╚Ťie genereaz─â o emo╚Ťie puternic─â în rândul comunit─â╚Ťii, de mare impact, aten╚Ťia fiind concentrat─â în jurul ipostazelor victimale în care se poate reg─âsi acesta”, a declarat chestor de poli╚Ťie Virgil Spiridon, adjunct al inspectorului general al Poli╚Ťiei Române.  

Ini┼úiativa este finan┼úat─â de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România ┼či se va desf─â┼čura pân─â la data de 30 iunie 2024.

„Protejarea persoanelor vulnerabile din comunit─â╚Ťile noastre este o misiune complex─â, care presupune strategii integrate ╚Öi eforturi comune bazate pe curaj, altruism ╚Öi hot─ârâre. Ne afl─âm împreun─â aici în aceast─â diminea╚Ť─â pentru a ar─âta, înc─â o dat─â, angajamentul nostru de a consolida parteneriatul pe termen lung dintre Ambasada SUA ╚Öi Inspectoratul General al Poli╚Ťiei Române. Ne confrunt─âm în prezent cu amenin╚Ť─âri care nu cunosc frontiere ╚Öi, de╚Öi activitatea noastr─â se concentreaz─â cel mai mult pe cele legate de combaterea criminalit─â╚Ťii informatice, a traficului de droguri, a traficului de persoane, a sp─âl─ârii de bani, a fraudelor cu documente, preocuparea noastr─â dominant─â este de a promova mereu siguran╚Ťa ╚Öi protec╚Ťia cet─â╚Ťenilor. Puterea unei comunit─â╚Ťi este pe m─âsura celor mai vulnerabili membri ai s─âi ╚Öi este de datoria noastr─â ca p─ârin╚Ťi, tutori sau oameni ai legii s─â fim mereu dedica╚Ťi copiilor no╚Ötri ╚Öi s─â sprijinim ini╚Ťiative educa╚Ťionale ╚Öi investigative pentru binele lor.” - a precizat domnul Christopher Gruber, Ata╚Öat de securitate în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

În cadrul proiectului, speciali╚Öti ai Poli╚Ťiei Române, împreun─â cu reprezentan╚Ťii Asocia╚Ťiei Telefonul Copilului, vor organiza sesiuni dedicate copiilor, în care ace╚Ötia vor înv─â┼úa despre resursele pe care le au la dispozi╚Ťie, atât pentru a se informa, cât ┼či pentru a primi consiliere specializat─â. Este important ca în mediul familial sau în mediul centrelor de protec╚Ťie s─â se discute despre pericolele la care se pot expune minorii în situa╚Ťia în care ace╚Ötia consider─â c─â singura rezolvare a unei probleme este plecatul voluntar de acas─â.

Din cadrul sesiunilor nu vor lipsi activit─â╚Ťile la care speciali╚Öti ai Poli╚Ťiei Române vor furniza informa╚Ťii necesare pentru cazurile în care cei ce ajung în situa╚Ťii limit─â, în ipostaze victimale, s─â ╚Ötie ce trebuie s─â fac─â pentru a primi imediat sprijinul autorit─â╚Ťilor ╚Öi s─â cunoasc─â procedurile punctuale ce trebuie urmate în func╚Ťie de situa╚Ťii.

Vor afla c─â pot suna gratuit la 116 111, linia european─â de asisten┼ú─â pentru copii, gestionat─â în România de Asocia┼úia Telefonul Copilului.

În acela╚Öi timp vor avea la dispozi╚Ťie ╚Öi platforma online a organiza╚Ťiei https://www.116111.ro/, iar pentru comunicarea electronic─â pot accesa mail-ul  vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro

„Începând din perioada pandemiei COVID-19, inten╚Ťia de a pleca în mod voluntar de acas─â, precum ╚Öi decizia de a pleca de la domiciliu au cunoscut o cre╚Ötere semnificativ─â în rândul copiilor, care au solicitat serviciile de consiliere oferite de psihologii Asocia╚Ťiei Telefonul Copilului, la 116111. Conform datelor organiza╚Ťiei noastre, în peste 31,25% dintre sesiunile de consiliere psihologic─â oferite, copiii au v─âzut fuga de acas─â drept o solu╚Ťie pentru rezolvarea problemelor lor, în principal pe fondul dificult─â╚Ťilor în rela╚Ťia copil-p─ârinte (41,3%), al abuzurilor în familie (35,7%), al problemelor sentimentale (15,2%), cel mai mare procent înregistrându-se în rândul fetelor (83,5%).

Proiectul lansat ast─âzi reprezint─â un demers esen╚Ťial, în care încuraj─âm copiii s─â cear─â ajutor în situa╚Ťiile în care se simt singuri ╚Öi neîn╚Ťele╚Öi, înainte de a lua o decizie cu urm─âri ireversibile. Împreun─â cu Poli╚Ťia Român─â continu─âm astfel parteneriatul tradi╚Ťional, dedicat protec╚Ťiei copiilor oriunde s-ar afla. Mul╚Ťumim Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România pentru sus╚Ťinerea ╚Öi încurajarea acestei ini╚Ťiative,”
a declarat C─ât─âlina Surcel, Director Executiv al Asocia╚Ťiei Telefonul Copilului.

Materialele informative pentru copii includ con╚Ťinut elaborat de psihologii Asocia╚Ťiei Telefonul Copilului împreun─â cu speciali╚Öti din cadrul Poli╚Ťiei Române, pe în┼úelesul lor, sub sloganul „Plecatul de acas─â nu e o solu╚Ťie. Când pleci de acas─â, închizi o u╚Ö─â, dar nu ╚Ťi se deschid altele”.

Copiilor le este dedicat─â ╚Öi o pagin─â web, care prezint─â informa╚Ťii despre ceea ce înseamn─â dispari╚Ťia voluntar─â, situa╚Ťiile de risc la care sunt expu╚Öi, sfaturi de prevenire, solu╚Ťii ╚Öi exemple de cazuri reale consiliate de organiza╚Ťie (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/plecatdeacasa.

Pentru copii, proiectul include și un spot radio, al cărui mesaj reprezintă, de asemenea, un apel la prevenire.