Browserul dumneavoastra nu suporta javascript
ascunde     alege un alt fundal
text mai mic text mai mare
Romana    English

Arhiva

PLECATUL DE ACASA NU E O SOLUTIE

22.05.2023

PoliÈ›ia Română È™i AsociaÈ›ia Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, lansează campania naÈ›ională de prevenire a dispariÈ›iei voluntare în rândul minorilor „Plecatul de acasă nu e o soluÈ›ie”.

Obiectivul principal al proiectului îl constituie creÈ™terea nivelului de conÈ™tientizare cu privire la fenomenul dispariÈ›iei voluntare a minorilor È™i la efectele negative ale acestei forme de dispariÈ›ie.

În acelaÈ™i timp, se pune accent È™i pe creÈ™terea nivelului de informare al părinÅ£ilor È™i reprezentanÈ›ilor legali asupra necesităţii implicării în prevenirea È™i combaterea dispariÈ›iei voluntare în rândul minorilor, oferindu-le acces la resursele de prevenire dezvoltate în cadrul proiectului, respectiv încurajarea raportării acestor cazuri È™i solicitării serviciilor de consiliere psihologică, în orice etapă a situaÈ›iilor de acest tip.

Proiectul care astăzi îÈ™i are debutul reprezintă o consecinţă a evoluÈ›iei cazurilor de plecări voluntare în rândul minorilor. În perioada 1 ianuarie – 19 mai a.c., au fost căutaÈ›i 3.277 de minori È™i depistaÈ›i 3.318, unele cazuri fiind sesizate anterior È™i soluÈ›ionate în perioada de referință.

Numărul dispariÈ›iilor de copii nu reprezintă numărul acestora, deoarece fiecare sesizare, privind acelaÈ™i copil, este înregistrată ca o nouă dispariÈ›ie.

Astfel, la data de 19 mai 2023, se aflau în evidenţă 394 de minori dispăruÅ£i, faţă de care PoliÅ£ia Română desfăşoară activităţi specifice pentru depistarea lor. Din totalul acestora, 238 de copii nu sunt la prima dispariÅ£ie, unii dintre aceÅŸtia având multiple plecări voluntare, iar 141 au plecat dintr-un centru de plasament.

Totodată, printre cauzele care au dus la înregistrarea acestor dispariÅ£ii sunt nesupravegherea de către părinÅ£i, aparÅ£inătorii legali ori factorii responsabili din unităţile de ocrotire, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinÅ£ii sau aparÅ£inătorii legali fiind plecaÅ£i la muncă în străinătate sau lipsa unei comunicări autentice cu părinÅ£ii.

De asemenea, tot printre cauzele  care au dus la înregistrarea de dispariÈ›ii sunt È™i starea materială precară, care determină neglijarea funcÅ£iei de educaÈ›ie a familiei ÅŸi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii, abandonul ÅŸcolar sau acumularea de absenÅ£e, rezultate negative la ÅŸcoală, creÅŸterea influenÅ£ei anturajului negativ, precum È™i spiritul de aventură, libertinajul, vagabondajul.

Concluzii similare se desprind È™i din analiza realizată de Institutul de Cercetare È™i Prevenire a Criminalității din cadrul PoliÈ›iei Române, precum È™i din creÈ™terea numărului de situaÈ›ii în care copiii È™i-au exprimat intenÈ›ia de a părăsi domiciliul, aÈ™a cum au fost constatate de AsociaÈ›ia Telefonul Copilului, în cadrul sesiunilor de consiliere oferite de către specialiÈ™tii organizaÈ›iei la linia europeană de asistență pentru copii 116111 – Telefonul Copilului.

Prevenirea victimizării minorilor constituie o prioritate naÅ£ională a PoliÅ£iei Române. DispariÈ›iile de minori sunt tratate cu celeritate, având în vedere că plecarea unui copil din mediul familial sau din centrele de protecÈ›ie generează o emoÈ›ie puternică în rândul comunității, de mare impact, atenÈ›ia fiind concentrată în jurul ipostazelor victimale în care se poate regăsi acesta”, a declarat chestor de poliÈ›ie Virgil Spiridon, adjunct al inspectorului general al PoliÈ›iei Române.  

IniÅ£iativa este finanÅ£ată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România ÅŸi se va desfăşura până la data de 30 iunie 2024.

„Protejarea persoanelor vulnerabile din comunitățile noastre este o misiune complexă, care presupune strategii integrate È™i eforturi comune bazate pe curaj, altruism È™i hotărâre. Ne aflăm împreună aici în această dimineață pentru a arăta, încă o dată, angajamentul nostru de a consolida parteneriatul pe termen lung dintre Ambasada SUA È™i Inspectoratul General al PoliÈ›iei Române. Ne confruntăm în prezent cu amenințări care nu cunosc frontiere È™i, deÈ™i activitatea noastră se concentrează cel mai mult pe cele legate de combaterea criminalității informatice, a traficului de droguri, a traficului de persoane, a spălării de bani, a fraudelor cu documente, preocuparea noastră dominantă este de a promova mereu siguranÈ›a È™i protecÈ›ia cetățenilor. Puterea unei comunități este pe măsura celor mai vulnerabili membri ai săi È™i este de datoria noastră ca părinÈ›i, tutori sau oameni ai legii să fim mereu dedicaÈ›i copiilor noÈ™tri È™i să sprijinim iniÈ›iative educaÈ›ionale È™i investigative pentru binele lor.” - a precizat domnul Christopher Gruber, AtaÈ™at de securitate în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

În cadrul proiectului, specialiÈ™ti ai PoliÈ›iei Române, împreună cu reprezentanÈ›ii AsociaÈ›iei Telefonul Copilului, vor organiza sesiuni dedicate copiilor, în care aceÈ™tia vor învăţa despre resursele pe care le au la dispoziÈ›ie, atât pentru a se informa, cât ÅŸi pentru a primi consiliere specializată. Este important ca în mediul familial sau în mediul centrelor de protecÈ›ie să se discute despre pericolele la care se pot expune minorii în situaÈ›ia în care aceÈ™tia consideră că singura rezolvare a unei probleme este plecatul voluntar de acasă.

Din cadrul sesiunilor nu vor lipsi activitățile la care specialiÈ™ti ai PoliÈ›iei Române vor furniza informaÈ›ii necesare pentru cazurile în care cei ce ajung în situaÈ›ii limită, în ipostaze victimale, să È™tie ce trebuie să facă pentru a primi imediat sprijinul autorităților È™i să cunoască procedurile punctuale ce trebuie urmate în funcÈ›ie de situaÈ›ii.

Vor afla că pot suna gratuit la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de AsociaÅ£ia Telefonul Copilului.

În acelaÈ™i timp vor avea la dispoziÈ›ie È™i platforma online a organizaÈ›iei https://www.116111.ro/, iar pentru comunicarea electronică pot accesa mail-ul  vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro

„Începând din perioada pandemiei COVID-19, intenÈ›ia de a pleca în mod voluntar de acasă, precum È™i decizia de a pleca de la domiciliu au cunoscut o creÈ™tere semnificativă în rândul copiilor, care au solicitat serviciile de consiliere oferite de psihologii AsociaÈ›iei Telefonul Copilului, la 116111. Conform datelor organizaÈ›iei noastre, în peste 31,25% dintre sesiunile de consiliere psihologică oferite, copiii au văzut fuga de acasă drept o soluÈ›ie pentru rezolvarea problemelor lor, în principal pe fondul dificultăților în relaÈ›ia copil-părinte (41,3%), al abuzurilor în familie (35,7%), al problemelor sentimentale (15,2%), cel mai mare procent înregistrându-se în rândul fetelor (83,5%).

Proiectul lansat astăzi reprezintă un demers esenÈ›ial, în care încurajăm copiii să ceară ajutor în situaÈ›iile în care se simt singuri È™i neînÈ›eleÈ™i, înainte de a lua o decizie cu urmări ireversibile. Împreună cu PoliÈ›ia Română continuăm astfel parteneriatul tradiÈ›ional, dedicat protecÈ›iei copiilor oriunde s-ar afla. MulÈ›umim Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România pentru susÈ›inerea È™i încurajarea acestei iniÈ›iative,”
a declarat Cătălina Surcel, Director Executiv al Asociației Telefonul Copilului.

Materialele informative pentru copii includ conÈ›inut elaborat de psihologii AsociaÈ›iei Telefonul Copilului împreună cu specialiÈ™ti din cadrul PoliÈ›iei Române, pe înÅ£elesul lor, sub sloganul „Plecatul de acasă nu e o soluÈ›ie. Când pleci de acasă, închizi o ușă, dar nu È›i se deschid altele”.

Copiilor le este dedicată È™i o pagină web, care prezintă informaÈ›ii despre ceea ce înseamnă dispariÈ›ia voluntară, situaÈ›iile de risc la care sunt expuÈ™i, sfaturi de prevenire, soluÈ›ii È™i exemple de cazuri reale consiliate de organizaÈ›ie (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/plecatdeacasa.

Pentru copii, proiectul include și un spot radio, al cărui mesaj reprezintă, de asemenea, un apel la prevenire.