Browserul dumneavoastra nu suporta javascript
ascunde     alege un alt fundal
text mai mic text mai mare
Romana    English

Arhiva

25 de ani de protectie a drepturilor copilului

19.11.2014

Conventia ONU privind drepturile copilului este cel mai important document care evidentiaza drepturile de care se bucura copiii de pretutindeni. Adoptata la data de 20 noiembrie 1989 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite, Conventia introduce dreptul copilului de a fi ascultat si de a se exprima liber, de asemenea existenta unui mecanism care permite sesizari individuale din partea copiilor referitoare la incalcarea drepturilor lor. Iar cel mai important instrument care asigura indeplinirea acestor drepturi fundamentale ale copilului este “telefonul copilului”.

In Romania, Telefonul Copilului a pornit de la o campanie si a ajuns la un “job full-time”. Propriu-zis, un număr de telefon menit a exista doar temporar, pe parcursul campaniei, a devenit un “instrument” permanent în lupta noastră pentru binele copiilor. Așadar totul a început cu “Casa de copii nu e acasă”, serviciul de informare și consiliere adresat parinților și publicului larg, pe atunci 0 800 8 200 200. Acesta s-a dezvoltat foarte mult, în urma nenumăratelor solicitări de informare și consiliere, iar apelanții sunt practic cei care au determinat extinderea acestui serviciu. Încă din anul 2008, gestionăm, însă, numărul unic european pentru telefonul copilului, 116 111, o decizie pe care am influențat-o la nivelul Comisiei Europene, împreună cu Child Helpline International.


Anul acesta Telefonul Copilului implineste 13 ani de existenta. Sunt ani in care am schimbat in bine viata copiilor care ne-au contactat, am schimbat comportamente si mentalitati, am introdus ideea ca implicarea copiilor este esentiala in dezvoltarea serviciilor psiho-educationale care le sunt destinate. De asemenea, am oferit copiilor dreptul de a se exprima la telefonul copilului 116 111, de a discuta despre problemele lor care, de la nivelul de adult, par minore, insa foarte importante pentru ei. Am reconstruit relatiile dintre copii si parinti, am redat zambetele unor copii care nu cunosteau starea de bine. In deplina confidentialitate, am oferit copiilor posibilitatea de a avea la dispozitie singurul instrument dedicat pentru raportarea abuzurilor la care sunt supusi. Drumul a fost anevoios, dar vocea copiilor ne-a dat puterea si determinarea de a merge inainte si de a nu ne lasa descurajati de obstacolele intampinate in identificarea celor mai bune solutii pentru siguranta lor.

Telefonul Copilului 116 111 a devenit un reper in creionarea politicilor publice cu privire la protectia drepturillor copilului si joaca un rol esential in ceea ce inseamna sistemul de protectie a copilului, reprezentand adesea primul pas in rezolvarea problemelor cu care se confrunta copiii.

Referindu-ne la un bilant statistic, in 13 ani am ridicat receptorul de 2.046.981 de ori, fiind la celalalt capat al firului zi de zi, oferind suport psiho-social, indrumare si facilitarea interventiei serviciilor sociale.

Asociația Telefonul Copilului este membră cu drepturi depline a alianței Child Helpline International (CHI). Această alianță reunește 191 de organizatii membre din 145 de țări ale lumii, care devin tot mai puternice și care își oferă suport reciproc.