Browserul dumneavoastra nu suporta javascript
ascunde     alege un alt fundal
text mai mic text mai mare
Romana    English

De ce suna copiii...

...pentru probleme sau abuzuri grave la care sunt supuși în familie, la școală, în centrul de plasament, pe stradă sau în orice alt mediu în care ei se află,

...sau orice alte probleme care îi preocupă.

Copiii sună. Noi răspundem.
Un raport asupra problemelor întâmpinate de copii în anul 2009.


                
coperta studiu
Iată pentru ce ne-au sunat alți copii :

„Mă numesc Adina, am 15 ani și aș dori să știu mai multe despre drepturile copilului și despre noul numar 116111. Am și o problemă: mama este plecată de 2 ani în Franța, iar eu locuiesc cu tatăl meu și cu bunicii. Tatăl meu consumă băuturi alcoolice și este agresiv verbal cu mine, de aici și lipsa de comunicare dintre noi. Cum aș putea să relaționez mai bine cu tatăl meu? Ce l-ar putea determina să iși schimbe comportamentul față de mine?"

„Bună ziua! Am 17 ani și aș vrea să vorbesc cu dumneavoastră despre relația cu prietena mea, despre care cred că are o relație cu altcineva. Mi-am dat seama de asta pentru că nu ne mai înțelegem, mă evită și nu mai putem comunica. Am observat că are un alt anturaj, a început să bea și asta sigur nu îi face bine. Cum aș putea să o determin să vă contacteze? Poate așa iși va da seama de faptul că greșește."

"Bună ziua! Sunt Ioana și am 14 ani. V-am sunat pentru că părinții mei mă bat, mai ales mama. Deși mai am încă 4 frați, părinții numai pe mine mă lovesc și îmi adresează cuvinte jignitoare. Din această cauză am plecat de acasă și locuiesc la rude sau dorm câteodată afară, pe stradă. La școală nu mai merg din clasa a V-a. Vă rog să mă ajutați!"

"Aș vrea să nu vă spun cum mă numesc, doar că am 13 ani și sunt în clasa a VIII -a la un Liceu de Artă. Problema mea este următoarea: profesorul meu de matematică mă obligă să mă tund, deoarece, față de ceilalți colegi ai mei, am părul un pic mai lung. Totodată, în timpul orelor, îmi adresează cuvinte injurioase sau mă obligă să părăsesc sala de curs, pentru care primesc absențe nemotivate, iar notele pe care le primesc de la acest profesor nu corespund cu nivelul cunoștințelor mele, fiind mult mai mici. Am vorbit cu domnul director, dar acesta nu a luat nicio măsură, în ceea ce-l privește pe profesorul meu. Aș dori, împreună cu ajutorul dumneavoastră, să fac o sesizare către Inspectoratul Școlar, deoarece consider că am și eu drepturi care ar trebui să-mi fie respectate."

"Mă numesc Raluca și am 14 ani. De ceva timp mama mea este extrem de violentă cu mine. Tatăl meu a plecat la lucru în Italia și nu mă poate ajuta, iar bunicii materni nu mă înțeleg, considerând că mama mea are dreptate. Îmi este teamă să mă întorc acasă, acum sunt pe stradă și nu știu unde să mă duc. Aș putea să apelez la bunicii din partea tatălui, însă aceștia locuiesc într-o altă localitate și nu pot să iau legatura cu ei."

„Mă numesc Diana, am 11 ani și am apelat Telefonul Copilului pentru a vă povesti faptul că Dănuț, colegul meu de bancă, este bătut de tatăl său. Cred că aseară Dănuț a fost bătut foarte rău, deoarece are mai multe răni la nivelul feței și mâinilor. L-am întrebat ce a pățit, însă mi-a spus că s-a bătut cu fratele său. Nu l-am crezut, deoarece fratele său are 8 ani și nu poate să-i lase astfel de urme. Mai mult decât atât, am văzut și niște pete de sânge pe hainele lui. Azi dimineață, Dănuț a fost adus la școală de mama sa și am văzut că și aceasta avea vânătăi pe față. Aș vrea să-mi spuneți cum îl pot ajuta pe Dănuț."

Notă: pentru păstrarea confidențialității persoanelor implicate, datele de identificare ale acestora nu sunt cele reale sau nu sunt menționate.