Browserul dumneavoastra nu suporta javascript
ascunde     alege un alt fundal
text mai mic text mai mare
Romana    English

  Proiecte 2009

Descoperă o lume mai bună pentru tine!

Asociația Telefonul Copilului și Romtelecom au demarat, la nivel național, campania de informare „Descoperă o lume mai bună pentru tine!" adresată în primul rând copiilor.

Campania de informare este menită să îi familiarizeze pe copii cu numărul unic european 116 111, oferit gratuit în rețeaua Romtelecom, la care aceștia pot suna dacă au nevoie de protecție. De asemenea, apelând acest număr, copiii vor putea beneficia de consiliere din partea unui personal specializat, care le va oferi sprijin în depășirea problemelor de ordin social, psihologic și educațional cu care aceștia se confruntă. Campania se adresează și părinților care sunt încurajați să semnaleze cazurile de abuz sau de încălcare a drepturilor celor mici.

Campania se derulează, în școli din întreaga țară, în magazinele Romtelecom, în lanțul de hipermarket-uri Kaufland, dar și în mediul online și radio. Spotul audio este disponibil aici, precum si posterul campaniei, care poate fi descărcat aici.

Campania lanseaza și noul website al Asociației Telefonul Copilului, www.telefonulcopilului.ro, cu design atractiv și informații detaliate atât pentru cei mici, cât și pentru părinți sau profesori. Copiii pot să descopere tema de zi și tema de noapte, propuse de noul website, precum și alte 3 opțiuni de modificare a fundalului. Mai mult decât atât, pagina web este disponibilă și persoanelor cu deficiențe de vedere printr-o aplicație vocală care reproduce conținutul site-ului. Website-ul este disponibil totodată atât în limba română, cât și în limba engleză. Noul design a fost posibil în această formă inedită datorită sprijinului oferit de Compania X3 Studios prin intermediul "Proiect 1000", iar implementarea a fost posibilă cu sprijinul Romtelecom.

Cadouri pentru mai mulți copii

Asociația Telefonul Copilului a desfășurat o amplă campanie de donații, în perioada 23 ianuarie – 21 februarie a.c., în cadrul căreia a oferit cadouri unui număr de 1019 copii. Aceasta este a doua inițiativă de acest fel, în care am reușit să oferim mai multor copii daruri constând în produse de ciocolată, jucării și rechizite. Prima campanie a avut loc în perioada 05 iunie – 03 august 2008, în preajma Sărbătorilor de Paști, pentru un număr de 769 de copii.

Acțiunea a fost posibilă cu sprijinul lanțului de magazine Mega Image, care a donat dulciuri și jucării pentru copii, și Romtelecom, care a asigurat rechizitele  realizate în cadrul Campaniei “Descoperă o lume mai bună pentru tine!” (caiete, insigne, puzzle, rigle și abțibilduri care poartă imaginea campaniei).
 
Echipa Asociației Telefonul Copilului a dăruit cadouri copiilor asistați ai Centrelor de Plasament Casa Speranței (sector 4, Bucuresti) și “Sf. Nicolae” (sector 5, București), elevi ai Școlilor 119 „Vasile Voiculescu" (sector 4, București), 147 (sector 5, București), 56 “Jose Marti” (sector 2, București), preșcolari din Grădinița “Regina Maria” (sector 2, București) și din Grădinița “Luminița” (sector 2, București).

Cadourile au ajuns și în mediul rural la copii din județul Giurgiu, elevi ai Școlii nr. 4, sat Drăgăneasca și ai Școlii „Trestieni”, preșcolari din Grădinița „Trestieni”, precum și la copii din familii dezavantajate, care locuiesc în comuna Letca Nouă.

De asemenea, cu acordul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 5, București, am oferit dulciuri și rechizite tuturor copiilor aflați în grija asistenților maternali.

Școala te face mare!

Asociația Telefonul Copilului a demarat, împreună cu Asociația Ovidiu Rom și cu sprijinul Saatchi & Saatchi, campania de conștientizare „Școala te face mare”. Timp de 3 luni, 7 zile din 7, Asociația Telefonul Copilului a răspuns, la 116 111, tuturor sesizărilor primite din partea copiilor, părinților sau a altor persoane care au dorit să susțină dreptul la educație al copiilor. Comunicatul de presă aferent lansării campaniei aici.

Obiectivele campaniei au fost următoarele: conștientizarea  populației cu privire la abandonul școlar prin intermediul campaniei mass-media, conștientizarea populației asupra drepturilor și responsabilităților în privința educației, punerea la dispoziția părinților a serviciilor oferite de Asociația Telefonul Copilului prin intermediul 116 111 în vederea solicitării de informații și pentru a raporta problemele cu care se confruntă în demersurile pentru înscrierea copiilor la școală, informarea autorităților asupra cazurilor înregistrate la 116 111, influențarea politicilor publice, astfel încât tot mai mulți copii să beneficieze de dreptul la educație.

Campania s-a desfășurat cu acordul Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și cu sprijinul UNICEF. Scopul campaniei „Școala te face mare” a fost acela de a mări gradul de participare la școală al copiilor săraci și de a face ca educația să devină o prioritate pe agenda publică.

Spoturile video ale campaniei sunt disponibile aici.

În cadrul campaniei „Școala te face mare”, conform bazei de date a Asociației Telefonul Copilului, la 116 111 a fost înregistrat un număr de 582 de cazuri, atât din partea copiilor, cât și din partea părinților, rudelor sau a vecinilor. Principala problemă identificată a fost aceea a copiilor care au abandonat cursurile școlare și a celor care nu au frecventat niciodată școala, solicitând prin apelul la 116 111 integrarea / reintegrarea lor într-o formă de învățământ. Din cele 340 de cazuri înregistrate la 116 111 pentru această problemă, 134 au fost sesizate de copiii care doreau să reia cursurile școlare și au solicitat informații despre programul „A doua șansă”. Cele mai multe apeluri în acest sens au fost înregistrate din mediul rural. Cauzele abandonului școlar identificate au fost următoarele: lipsa resurselor financiare, exploatarea copilului prin muncă, separarea părinților, violența în familie, locul de muncă în străinătate al părintelui / părinților sau chiar deplasarea în străinătate a copilului împreună cu părinții. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate din Ilfov, Constanța, Prahova, Vaslui, Timiș, Giurgiu, Bacău și București sector 5. Rezultatele campaniei aici.

Lansarea forum-ului „Telefonul Copilului 116 111”

Asociația Telefonul Copilului a lansat forumul „Telefonul Copilului 116 111”, accesibil la adresa www.telefonulcopilului.ro/forum.  Forumul este dedicat în exclusivitate copiilor, iar ideea a apărut în urma numărului mare de mesaje trimise de copii, din care reiese nevoia lor de a comunica.

Forumul este inedit prin forma sa, având 4 componente: e-mail, forum de discuții, bucurie – speranță și spațiul meu de creație. Forumul de discuție are mai multe teme interesante predefinite: prieteni, sentimente, școală, familie, ce te face să te simți bine, internet, dar și violență și abuz, intimidare. Copiii însă pot propune și propriile lor subiecte. Spațiul de creație a fost conceput cu scopul de a permite copiilor să transmită propriile lor realizări literare: povești, poezii, schițe etc.

Pentru asigurarea confidențialității și a siguranței utilizatorilor, aceștia nu se vor putea înregistra cu un nume de persoană, ci doar cu un nickname, necesitând acceptul administratorului, nu vor putea utiliza fotografii personale, însă își vor putea alege un avatar simpatic, iar termenii indecenți vor fi cenzurați în mod automat.

Forumul Telefonul Copilului este un proiect sprijinit de COSMOTE, singurul operator de telefonie mobilă care asigură accesul în mod gratuit la linia de asistență pentru copii 116 111.


Proiecte 2008

Activități educative în școli

Scopul acestei inițiative a fost acela de a-i informa pe copii despre existența serviciului care le este dedicat, de a-i ajuta să comunice mai bine și să fie mai înțelegători unii cu ceilalți. Copiii de la Școala nr. 171 "Petre Ispirescu" i-au cunoscut pe consultanții Telefonului Copilului, s-au împrietenit cu aceștia, au primit materiale promoționale Telefonul Copilului, s-au jucat și au învățat că violența nu este o soluție la problemele lor și au conștientizat ce înseamnă să fii discriminat. Foto [link]

"Un zâmbet dulce pentru copii"

Telefonul Copilului a donat începând cu luna iunie, unui număr de 769 de copii, pachete conținând dulciuri și jucării. Donația este și meritul lanțului de magazine Mega Image care a asigurat sponsorizarea. Ne-am bucurat alături de cei 150 de copii de la Școala Generală nr. 171 "Petre Ispirescu", care au primit cadourile cu entuziasm. Ne-am bucurat totodată alături de 150 de copiii participanți la Festivalul de Teatru "La Teatrale cu Matale", eveniment organizat pentru și cu participarea copiilor defavorizați și a copiilor cu nevoi speciale din București sector 6 (Centrul de Plasament Domnița Bălașa, Centrul de zi Pandora, Școala Generala nr. 172, 142, 156, Liceul Petru Maior, Liceul Marin Preda). Pentru aceștia dulciurile au constituit un premiu și totodată un cadou binemeritat pentru prestația lor actoricească deosebită. La Grădinița nr. 145 "Regina Maria" ne-au întâmpinat 90 de copii dornici să deguste bunătățile de ciocolată, iar 30 de preșcolari de la Grădinița nr. 283 ne-au așteptat pe un stadion, fiind invitați de către Federația Româna de Rugby să participe la un eveniment sportiv.
Toți cei 60 de copii de la Școala Generală Dragăneasca - sat Dragăneasca, comuna Ulmi, majoritatea premianți, au încheiat anul școlar nu doar cu o coroniță de flori pe cap, dar și cu o jucărie colorată și un cadou dulce, pe care le-am înmânat după ce am asistat la serbarea de sfârșit de an școlar, pentru care copiii au cântat, au recitat poezii și au dansat. Donația a continuat la Centrul Cultural Nicolae Bălcescu unde 60 de copii au primit daruri dulci.
Campania a continuat pentru 176 de copii asistați ai centrelor de plasament Sf. Ana și Sf. Maria din sectorul 5, Sf. Andrei din sectorul 6, pentru 33 de copii din familii monoparentale asistați ai Fundației ACSIS și pentru 20 de copii, elevi ai Școlii 141, care au urmat programul Șotron desfășurat de organizația Ovidiu Rom. Foto [link]

Partener al Proiectului "Inițiativa Copiii Străzii" al ANPDC

Telefonul Copilului a fost implicat în identificarea cazurilor de copii ai străzii, prin preluarea apelurilor ce semnalau prezența unor astfel de copii și transmiterea lor către Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului in vederea intervenției în regim de urgență. Foto [link]

Donație after school pentru Școala nr 171 "Petre Ispirescu"

Colaborarea cu Școala "Petre Ispirescu" a continuat cu o donație constând în cărți pentru copii, dedicate orelor de after school, astfel încât elevii să se bucure de o lectură generoasă. Foto [link]

 

Proiecte 2007

17 Mai - Ziua Internațională a Copiilor și Telecomunicațiilor

Asociația Telefonul Copilului și Romtelecom, în parteneriat cu Centrul Cultural Nicolae Bălcescu și Europa FM, au organizat în Parcul Tineretului din București un eveniment în cadrul căruia au fost prezentate momente artistice susținute de copii: muzică, dans, balet, muzică populară, teatru, acrobații, prezentare de modă, face painting. De asemenea, au avut loc 3 concursuri: origami, jocuri pe calculator și desene pe asfalt cu tema „telefonul magic" și o tombolă. Totodată, toți copiii prezenți la eveniment, atât cei de pe scenă, cât și cei din audiență, au primit cadouri dar și un CD cu povestea „Telefonul Copilului". Evenimentul s-a bucurat de participarea a peste 700 de copii. Foto [link]

"Campania de Educare cu privire la Drepturile Copilului"

În luna iunie s-a încheiat Proiectul Phare «Campania de Educare cu privire la Drepturile Copilului» (12.12.2005 - 30.06.2007), în cadrul căruia Asociația Telefonul Copilului a fost membră a Comitetului Consultativ și a oferit serviciile
centrului său de informare și consiliere 0800 8 200 200, în vederea atingerii obiectivelor proiectului. Astfel, numărul gratuit 0800 8 200 200 a fost pus la dispoziția părinților, al căror comportament îi determină uneori pe copiii acestora să prefere viața în stradă. Sloganul campaniei: Și tu poți fi un părinte mai bun! Foto [link]

Campania de Crăciun

Asociația Telefonul Copilului și Romtelecom, în parteneriat cu Europa FM și Centrul Cultural „Nicolae Bălcescu", au lansat la data de 21 noiembrie Campania Socială "La Romtelecom e Crăciunul Copiilor!" care și-a propus să facă din sărbătorile de iarnă un moment de bucurie pentru copiii fără posibilități materiale, în special pentru cei din centrele de plasament. Campania a avut trei componente: colectarea de donații, spectacolul „Tolba lui Moș Crăciun" de la Teatrul Ion Creangă oferit copiilor din familii dezavantajate și "O petrecere pentru toți copiii", în cadrul căreia s-a lansat un CD cu povești de Crăciun. Foto [link]

 

Proiecte 2006

 

Campania Națională de Promovare a Telefonului Copilului în Școli, Licee și Centre de Plasament

Asociația a lansat în luna octombrie o campanie de informare, la nivel național, prin care a promovat Telefonul Copilului, precum și website-ul www.telefonulcopilului.ro. Această campanie a fost inițiată ca urmare firească a creșterii numărului de apeluri și a cazurilor de încălcare a drepturilor copiilor, dar și ca urmare a accentuării gradului de complexitate a problemelor semnalate de părinți prin intermediul Telefonului Copilului. Foto [link]