Browserul dumneavoastra nu suporta javascript
ascunde     alege un alt fundal
text mai mic text mai mare
Romana    English

Cuvintele dor, nu-i așa?

„Cuvintele dor, nu-i așa?” este numele campaniei lansata astazi impreuna cu Romtelecom, partener de aproape 11 ani al organizatiei noastre, o campanie care atrage atenția asupra violenței verbale și consecințele acesteia asupra comportamentului tinerilor. Campania a fost initiata ca o consecinta a creșterii numărului de situații violente, în care copiii și tinerii sunt implicați fie ca victime, fie ca agresori, respectiv a creșterii numărului de astfel de cazuri la Telefonul Copilului 116 111.

In perioada 01 ianuarie 2011 – 31 octombrie 2012, baza de date a Asociatiei Telefonul Copilului indica 3327 de cazuri inregistrate la 116 111 referitor la situatiile de criza la nivelul unitatilor de invatamant.

Relatia de abuz cadru didactic – copil a inregistrat un procentaj de 30,3% in anul 2011 si un procentaj de 41,2% in primele 10 luni ale anului 2012. In ceea ce priveste relatia de abuz copil – copil in unitatile de invatamant, procentajul inregistrat la nivelul Asociatiei Telefonul Copilului, prin intermediul 116 111, a fost 69,7% in anul 2011 si 58,8% in primele 10 luni ale anului 2012, din totalul cazurilor preluate din acest mediu de consultantii nostri.

In cazul copiilor vorbim despre - agresiune fizica (13,35%), agresiune verbala (36,74%), discriminare (32,55%), amenintari (17,36%). Pentru toate aceste situatii semnalate de copii, consultantii Asociatiei Telefonul Copilului fie au oferit consiliere psihologica (75,64%), fie au solicitat si interventia institutiilor abilitate (24.36%).

Principalele cauze identificate de Asociatia Telefonul Copilului in urma consilierii oferita copiilor sunt reprezentate de stima de sine scazuta, depresie, tulburari de comportament, discriminare, mediu familial abuziv, toleranta scazuta la adaptarea cerintelor scolare. Copiii contacteaza telefonul copilului 116 111 in momentul in care efectele emotionale ale abuzului in unitatile de invatamant nu isi gasesc rezolvarea in scoala sau in familie: scaderea stimei de sine, neincrederea, teama, depresia, dorinta de razbunare. Vital pentru copii este sa isi redobandeasca increderea in sine si sa depaseasca astfel de momentele.
 
Relevante in acest sens sunt si concluziile unui studiu realizat de IMAS recent, la comanda Romtelecom, din care rezulta ca 60% dintre respondenti cu varste intre 10 si 18 ani au fost implicati in cazuri de violenta verbala: http://cuvinteledor.ro/realitate/

Campania își propune să ofere instrumente de gestionare a situațiilor de violență si include întâlniri deschise cu parinti și tineri interesați să afle mai multe despre soluțiile constructive de abordare a violenței. De asemenea, pune la dispoziție un centru virtual de informații și recomandări www.cuvinteledor.ro, iar pe 7 decembrie se va încheia cu lansarea unei cărți electronice gratuite, cu studii de caz și recomandări generale.

Ateliere copii si parinti pentru prevenirea violentei verbale